Niks beter dan een eigen vers gebakken taartje! Deze tarteletjes met yoghurtmousse en aardbei/bosbessengelei moet je zeker eens proberen. Ze zijn het perfecte vieruurtje. Ga jij ze bakken?
Dit heb je nodig voor 8 tartelettes:
DEEG
-175 gr bloem
-70 gr poedersuiker
-30 gr amandelmeel
-snuf zout
-105 gr boter, koud en in blokjes
-½ ei, losgeklopt
GELEI
-100 gram aardbeien
-100 gram bosbessen
-30 ml water
-40 gram suiker
-2 blaadjes gelatine
YOGHURTMOUSSE
-240g volle yoghurt
-50g suiker
-5g gelatine
-enkele druppels citroensap
-150g room
AFWERKING
-enkele bosbessen per taartje
-halve aardbei per taartje
Tartelette bodems
Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Gebruik voor de tartelettebodempjes vormpjes of ringen van 8-10 centimeter doorsnede en 2-2½ centimeter hoog. Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter. Steek of snijd cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de vormpjes te bekleden. Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd het deeg aan de bovenkant netjes recht af. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bekleed zo alle vormpjes. Prik het deeg op de bodem enkele malen in met een vork, dit voorkomt dat het bol gaat staan tijdens het bakken. Zet de beklede vormpjes 15-30 minuten in de koelkast.
Bak de tartelettes in 14-19 minuten goudbruin en gaar. Haal ze na het bakken direct uit hun vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.
GELEI
Week de gelatine in ruim koud water. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij in stukjes. Breng de aardbeien met de bosbessen, het water en de suiker aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken. Pureer het fruit. Knijp het gelatineblaadje uit en roer door de puree tot het opgelost is. Vul de afgekoelde taartbodems met de gelei (1 soeplepel per bodem of tot de bodem zeker bedekt is) en zet even in de koelkast zodat het kan opstijven. Het is voldoende opgestijfd in de tijd dat de yoghurtmousse gemaakt kan worden.
YOGHURTMOUSSE
Laat de gelatine weken in koud water.
Doe de yoghurt, suiker en het citroensap in een steelpan en verwarm, maar laat niet koken.
Neem van het vuur en voeg de gelatine toe.
Laat de yoghurtcrème afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de room stijf en spatel onder het yoghurtmengsel.
Giet de mousse in vormpjes tot aan de rand en laat ze opstijven in de koelkast. Na een viertal uur zouden de taartjes zeker goed stijf moeten zijn.
Versier de taartjes daarna met wat bosbessen en een halve aardbei.
Enjoy!
Xoxo Shana
Comments