top of page

Mealplanning met een budget van 50 euro voor 2 volwassenen


Hallo allemaal,


deze keer een iets andere post dan jullie van mij gewoon zijn, namelijk een mealplanner! Normaal gezien zie je hier alleen maar recepten maar aangezien ik een heuse planner ben dacht ik dat het wel eens leuk was om alles in detail met jullie te delen. Het eerste deel van het artikel zal gaan over tips en tricks en waarom mealplannen nu zo'n goed idee is. Het tweede deel is dan heel concreet 1 week uit mijn leven waarbij ik dag per dag alles zal uitleggen wat ik gemaakt heb, wat ik al in huis had,...


Waarom stel ik een weekmenu op?

Voor mij werkt dit gewoon het allerbest. Als ik na een lange werkdag thuiskom en dan nog moet gaan beslissen wat ik op tafel ga toveren dan slaat mijn hoofd tilt. Als je het op die manier moet doen is de kans ook groot dat je niet alles in huis hebt en daardoor nog snel naar de winkel moet. Meermaals per week naar de winkel hollen zorgt bij mij voor een duurder eindresultaat. Dit omdat ik dan vaak impulsaankopen doe. Daarom ben ik direct begonnen met mealplannen en het is nu zo'n vaste waarde geworden dat ik er niet meer zonder kan.


Ik plan dus mijn weekmenu op voorhand. Ik beslis op welke dag ik veel tijd heb de komende week en die dag maak ik mijn menu en doe ik boodschappen. Ook kijk ik ineens een week verder. Ik kijk dan op welke dag ik de week erop veel tijd heb voor boodschappen te doen. Zo weet ik exact tot welke dag ik mijn mealplanner ga maken.


Doordat ik mealplan is onze menu vaak ook meer gevarieerd en gezonder. Je denkt echt na wat je een ganse week wil eten. Als ik elke dag opnieuw zou moeten nadenken zou ik vaak uitkomen bij weer een pastagerecht.


Hoe stel je nu best een weekmenu op?

Kies een vaste dag of avond uit om je menu samen met je gezinsgenoten te plannen. Neem er ook zeker je agenda bij. Kijk wat je de komende week gepland heb (feestjes, lange werkdagen, avondje uit, sport van de kinderen,...) Zo zie je direct wanneer je meer tijd hebt om te koken en wanneer het dus ook snel moet gaan.


Heb je moeite met kiezen wat je moet klaarmaken? Neem dan die avond de tijd om samen met je gezin te kiezen. Zoek naar leuke gerechten op internet of vraag aan je gezinsleden wat zij graag nog eens willen eten. Zo heeft ook iedereen een eigen inbreng.


Houd zeker rekening met een aantal terugkerende dagen bijvoorbeeld: elke woensdag pastadag. Dit maakt dat je al minder keuzestress hebt. Zo kan je voor jezelf eventueel vastleggen dat je 2 keer per week aardappelen eet, 1 keer vegetarisch, 1 keer pasta,...


Voor je aan de slag gaat met het opstellen van je weekmenu kijk je altijd even in de koelkast, diepvriezer en voorraadkast. Wat heb je nog in huis? Wat moet er zeker opgebruikt worden? Pas hier dan ook je boodschappenlijstje op aan.


Plan wekelijks een restjesdag in als je merkt dat je vaak dingen in de vuilbak gooit. Zo bespaar je geld en ga je verspilling tegen! Maar zo heb ik dus ook altijd een reserve in de diepvriezer. Stel nu dat je geen restjes meer hebt. Zorg dan dat je bijvoorbeeld altijd nog pastasaus in de diepvriezer hebt en een pak pasta in de voorraadkast. Zo voorkom je dat je nog eens naar de winkel moet lopen en gebruik je toch de spullen die je in huis hebt, wees creatief!


Vergeet tijdens het plannen niet om je ontbijt, middagmaal en snacks mee te plannen! Zo voorkom je dat je ineens op een ochtend geen ontbijt hebt.


Probeer je zoveel mogelijk aan je weekmenu te houden. Natuurlijk moet er af en toe wel eens geschoven worden maar hoe beter je je er aan houdt, hoe beter voor je portemonnee!


En als laatste: kies voor een leuke mealplanner! De planner die ik gebruik is er eentje van beauty and bobs www.beautyandbobs.com

Hij is super handig in gebruik en heeft plaats voor zowel ontbijt, lunch, avondeten als snacks. Ook is er een categorie 'use this week or it will spoil' hier kan je opschrijven wat je nog allemaal in de ijskast hebt liggen dat opgemaakt moet worden. Er is plaats voor je budget en wat je effectief op gedaan hebt. En als laatste zit er nog een handig boodschappenlijstje aan, alles in 1 planner dus!


En dan nu concreet!

In het volgende stuk overloop ik mijn ganse mealplanner, wat ik kocht, wat ik in huis had,...


Wat heb ik nog in huis wat ik kan opgebruiken?

In de ijskast liggen nog champignons, broccoli, rode paprika, eieren, kerstomaten, komkommer en bosbessen. Aangezien wij maar een gezin van 2 zijn hebben we vaak nog groenten over van de week voordien door grote verpakkingen. Ik kies vaak voor grote verpakkingen omdat deze voordeliger zijn. MErk ik dan dat mij paprika's en wortelen op z'n einde lopen dan snijdt ik ze in stukjes en vries ik ze in voor een andere keer. Ook in de voorraadkast ligt nog heel veel zoals: pasta, woknoedels, parelcouscous, linzenpasta,... Ook hebben we nog aardappelen, vlees, bloem, frieten, toast, granola.


Hoe komt het nu dat we nog zaken zoals vlees in huis hebben? Zelf kopen wij altijd promopakketten van vlees. We kopen het vlees dat op dat moment goedkoop is en vriezen dit in. Zo gebeurt het dus dat we nog voldoende vlees in huis hebben en dus niks hoeven te kopen.


Kijk dus zeker ook naar de folder van de winkel waar jij heen gaat! Ik doe meestal mijn inkopen bij Lidl. Ik kijk online naar hun promo's en gebruik ook hun app waarmee ik coupons spaar en deze dan kan gebruiken!


Bij dinner zie je nummer 1 en nummer 2. Deze week stond mijn partner te werken met de late shift. Dit betekend dat hij(nummer 2) dan 's middags voor zichzelf kookt. Wat ikzelf dan 's avonds maak (nummer 1) stem ik dan ook vaak af op mijn blog zodat ik ook nog foto's kan maken. Wanneer hij een week later met de vroege staat eten we vaker dezelfde maaltijden ipv 5 keer per week apart.


Snacks: de ganse week waren de snacks die we namen een stuk fruit, een kersenkoek (die ik de week ervoor gebakken had) of in het geval van mijn vriend een koek.


Ontbijt: Mijn vriend eet geen ontbijt. Voor hem koop ik elke week drinkyoghurt. Hij drinkt dit dan meestal in de ochtend en eet pas 's middags. Ikzelf eet meestal een stuk fruit met yoghurt en granola. In het weekend maakte ik een keer een smoothie en havermoutpap.


Lunch: Vaak bestaat mijn lunch uit een restje van de avond ervoor. Ook had ik nog toast en cottage cheese en groentjes in huis wat ik de rest van de dagen gegeten heb. Mijn vriend eet als lunch meestal een afbakbroodje met choco(dit hebben we allebei nog in huis) of een restje.


Avondeten

Maandag: Ik maakte wok met broccoli, champignons, rode paparika (alle drie nog in huis) en kocht nog sojascheuten in de winkel. Ik gebruikte een pakje woknoedels die ik nog in de voorraadkast had en een beetje sweet chilisaus als smaakmaker. Mijn vriend maakte patatjes met vlees (beiden nog in huis).

Dinsdag: op dinsdag ging ik koken met een vriendin en mijn partner maakte beschuiten (verloren brood maar dan met beschuiten). Eieren hadden we nog in huis en melk en beschuiten bracht ik mee van de winkel.

Woensdag: Ik maakte parelcouscous met groene pesto en gehaktballetjes. In huis: parelcouscous, komkommer, kerstomaten, basilicum Gekocht: groene pesto, 1 kg gehakt. Mijn vriend maakte wortelpuree met vlees, hiervoor kocht ik enkel nog wortelen.

Donderdag: op donderdag koos ik voor een restje, ik had een lange werkdag en zo moest ik enkel iets opwarmen bij thuiskomst. Mijn partner maakte pasta bolognese. Dit hadden we allemaal in huis aangezien ik altijd meerdere porties bolognesesaus in de diepvriezer heb.

Vrijdag: vrijdag is voor mijn partner standaard frietdag, deze keer hadden we nog voldoende in de diepvriezer. Voor mezelf maakte ik wok met linzenpasta. In huis: linzenpasta Winkel: prei, wortelen, hamblokjes

Zaterdag: Aangezien we nog veel eieren hadden maakte we op zaterdag pannenkoeken hier moest ik enkel nog melk voor kopen.

Zondag: gevulde wraps in de oven. Deze week waren de wraps in de promo. Zo was het 1+1 gratis. Ik kocht 1kg gehakt waarvan ik 100 gram gebruikte op woensdag en ik kocht ook paprika's en tomatensaus. Daar maakte ik een vulling mee. Dit ging met wat kaas in de oven.


Wat heb ik nu nog over voor volgende week: prei, wortelen, paprika, deze besloot ik maandag te snijden en in de diepvriezer te stoppen voor wanneer ik nog eens bolognese saus maak. Natuurlijk kan je ook maaltijden bedenken aan het begin van de komende om deze groenten op te werken.


Heb je nog vragen of tips? Laat ze zeker achter in de comments!


xoxo Shana376 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page