top of page

Kriekentaart met pudding

Zelf heerlijke kriekentaart bakken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt! Ik maakte deze met lekkere laag pudding binnenin. Zeker het proberen waard!Wat heb je nodig voor 1 taart?

PUDDING

-25 g vanillepuddingpoeder

-375 ml volle melk

-50 g kristalsuiker

-1 zakje vanillesuiker

KRIEKEN

-1 bokaal krieken (350 gram uitgelekt gewicht)

-50 gram kristalsuiker

-1 eetlepel maizena

-theelepel citroensap

BODEM

-250 gram bloem

-1 tl instant gist

-4 tl kristalsuiker

-snufje zout

-40 gram boter (gesmolten)

-4 el geklopt ei

-90 ml melk (handwarm)

-2 el paneermeel

-beetje ei om te bestrijken (over van het geklopte ei)

-2-3 el kristalsuiker om over raster te strooien


Hoe maak je het?

Begin met het maken van de pudding. Meng hiervoor de puddingpoeder met een beetje melk. Doe de rest van de melk in een pot en breng aan de kook. Als het kookt doe je er het puddingmengsel en de (vanille)suiker bij en roer goed. Laat een paar minuten koken en indikken. Doe in een kom en leg plasticfolie recht bovenop de pudding zodat er geen vel ontstaat en laat afkoelen in de koelkast.


Giet de kersen af en vang het sap op. Doe 150ml kersensap en de kersen in een pot en verwarm op het vuur. Meng in een kommetje 1 eetlepel kersensap, het citroensap, de suiker en maizena tot een papje. Wanneer de krieken koken roer je het papje er onder en laat je dit 5 minuten koken en indikken. Doe dit dan ook in een kom en laat afkoelen in de koelkast.


Begin met het maken van het deeg voor de bodem. Meng de lauwwarme melk en gist met elkaar. Hiervoor doe je de bloem, suiker en zout in een kom. Voeg hier de boter, ei en gistmengsel aan toe. Kneed tot een zacht en soepel deeg dat niet meer plakkerig is. Dek het deeg af en laat rijzen tot het in volume verdubbeld is, dat duurde bij mij iets langer dan een uur.

Druk dan het lucht uit het deeg en kneed tot een gladde bal. Twee derde van het deeg gebruik je om de bodem te bekleden, de rest is voor het raster bovenop. Rol twee derde van de bal deeg uit zodat hij in de vorm past. Bekleed de vorm met het deeg. De stukjes deeg die over de vorm hangen kun je nog even zo laten, dat verwijderen we tegelijk met overtollige stukjes van het raster.

Prik een paar gaatjes in de bodem en laat deze zo’n 15 minuten afgedekt staan. Ondertussen rol je het deeg voor het raster uit. Met een vlaaistans kan je het mooie ruitjespatroon bekomen.


Pak de vlaaibodem erbij en strooi wat paneermeel op de bodem, verdeel eerst de pudding en daarna de kersenvulling over de bodem. Leg dan het raster bovenop. Rol met de deegroller over de vlaaivorm, de stukjes deeg die over de rand hangen snij je hiermee af of druk met je handpalm.

Met het overgebleven geklopte eitje smeer je het raster in, dit gaat het makkelijkst door alleen een hoekje van een kwastje te gebruiken, anders neem je de vlaaivulling ook mee. Strooi tot slot de kristalsuiker over de taart heen.

Bak de kersenvlaai in 25-30 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte). Enjoy!


Xoxo Shana

145 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page