Hmmmm deze taart is echt the best of both worlds. Een heerlijke vulling van een klassieke kriekentaart maar dan afgewerkt met heerlijke knobbelkes. Deze moet je eens proberen!
Wat heb je nodig voor 1 taart?
KRIEKEN
-1 bokaal krieken (350 gram uitgelekt gewicht)
-50 gram kristalsuiker
-1 eetlepel maizena
-theelepel citroensap
BODEM
-250 gram bloem
-1 tl instant gist
-4 tl kristalsuiker
-snufje zout
-40 gram boter (gesmolten)
-4 el geklopt ei
-90 ml melk (handwarm)
-2 el paneermeel
KNOBBELKES
-250 g speltbloem
-130 g suiker
-200 g boter in blokjes
Hoe maak je het?
Giet de kersen af en vang het sap op. Doe 150ml kersensap en de kersen in een pot en verwarm op het vuur. Meng in een kommetje 1 eetlepel kersensap, het citroensap, de suiker en maizena tot een papje. Wanneer de krieken koken roer je het papje er onder en laat je dit 5 minuten koken en indikken. Doe dit dan ook in een kom en laat afkoelen in de koelkast.
Begin met het maken van het deeg voor de bodem. Meng de lauwwarme melk en gist met elkaar. Hiervoor doe je de bloem, suiker en zout in een kom. Voeg hier de boter, ei en gistmengsel aan toe. Kneed tot een zacht en soepel deeg dat niet meer plakkerig is. Dek het deeg af en laat rijzen tot het in volume verdubbeld is, dat duurde bij mij iets langer dan een uur.
Druk dan het lucht uit het deeg en kneed tot een gladde bal. Rol het deeg uit zodat hij in de vorm past. Bekleed de vorm met het deeg. Snijd overtollige randjes af.
Prik een paar gaatjes in de bodem en laat deze zo’n 15 minuten afgedekt staan.
Begin nu aan de knobbelkes door de bloem te mengen met de suiker en vervolgens de blokjes boter toe te voegen. Kneed met je handen tot een kruimelachtige structuur. Zorg ervoor dat er wat dikkere knobbelkes tussen zitten (die zijn het lekkerst).
Pak de vlaaibodem erbij en strooi wat paneermeel op de bodem, verdeel er de kersenvulling over. Bestrooi daarna met de knobbelkes.
Bak de kersenvlaai in 25-30 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte). Haal uit de oven en laat afkoelen. Enjoy!
Xoxo Shana
Comments