Appel/kaneelrolletjes
- Shana Vanhoof
- 16 okt 2024
- 2 minuten om te lezen
Deze appel/kaneelrolletjes zijn overheerlijk! Ze zijn zacht, fluffy, een beetje kleverig en vol van smaak. Lekker als dessert of vieruurtje. En het liefst van al met een lekkere frosting!

Wat heb je nodig voor een 15tal rollen?
DEEG
-250 gram volle melk
-50 gram kristalsuiker
-7 gram droge gist
-2 eieren
-snufje zout
-565 gram bloem
-100 gram roomboter
VULLING
-4 pink lady appels
-30 gram roomboter
-80 gram kristalsuiker
-½ theelepel kaneel
-snufje zout
eetlepel maïzena
BOTERMENGSEL
-190 gram roomboter op kamertemperatuur
-280 gram donker bruine suiker
-2 eetlepels kaneel
-snufje zout
EXTRA
-125 gram pecannoten
FROSTING
-115 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur
-225 gram roomkaas
-120 gram poedersuiker
-2 eetlepels slagroom
Hoe maak je het?
DEEG
Meng de lauw warme melk met de gist en de helft van de suiker. Roer goed en laat 10-15 minuten rusten.
Doe in de mengkom van je keukenrobot de bloem, zout en de andere helft suiker. Meng kort onder elkaar. Voeg daarna het gistmengsel en de eieren toe en mix op lage snelheid (met deeghaak) voor 2-3 minuten. Verhoog naar middelmatige snelheid en mix nog eens 5 minuten. Voeg dan de boter beetje bij beetje toe en mix nog een 7tal minuten. Vorm een bal van het deeg en dek de kom af met plastic folie. Zet in de koelkast gedurende de nacht tot het deeg verdubbeld is.
VULLING
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd in kleine blokjes. Smelt de boter in een grote pan. Voeg dan de appels, suiker, kaneel en zout toe. Stoof 3-5 minuten.
Voeg vervolgens de maïzena toe. Zo zal het geheel wat indikken. Laat afkoelen tot gebruik. Je kan dit gerust een dag vooraf al maken en in de koelkast bewaren.
BOTERMENGSEL
Meng de boter, bruine suiker, zout en kaneel in een kom tot alles goed verdeeld is.
Rol vervolgens het deeg uit op een bebloemd werkvlak. Je zou een rechthoek van 60 op 40 CM moeten hebben. Snijd de overtollige delen af zodat je met rechte zijden kan werken.
Smeer er vervolgens het botermengsel op. Verdeel er dan de appel over. En verkruimel de pecannoten over het deeg.
Rol het deeg nu op waarbij je begint aan de lange zijde. Zorg dat je het strak oprolt.
Snijd nu met een scherp mes schijven van 3 a 4 CM breed.
Leg ze in een beboterde bakvorm.
Je zou een 15tal rolletjes moeten hebben. Zorg dat er niet opgepropt in de vorm liggen, laat telkens wat ruimte tussen de rolletjes aangezien ze nog uitzetten tijdens het bakken. Dek de bakvorm af met een handdoek en laat nog een uurtje rijzen.
Verwarm de oven voor op 180°c hetelucht en bak dan voor 30-40 minuten.
FROSTING
Doe de zachte boter samen met de roomkaas in de keukenrobot en mix tot het goed gemengd is. Voeg dan de poedersuiker en slagroom toe en klop verder tot het fluffy is.
Eens de rolletjes klaar zijn, haal uit de oven en laat ongeveer een kwartiertje rusten en werk dan af met de frosting. Smakelijk!
Xoxo Shana
Comments